ZOEKEN

MEER ZOOGDIER BESCHRIJVINGEN

Bekijk alle zoogdier beschrijvingen in het overzichtNaar overzicht»
Geologie van Nederland
is een initiatief van

Gazelle

Gazella deperdita

Taxonomie

Klasse
Mammalia (zoogdieren)
Orde
Artiodactyla (evenhoevigen)
Familie
Bovidae (holhoornigen)
Geslacht
Gazella
Soort
Gazella deperdita

Karakterisering

Deze antilope-achtige dieren stonden en staan bekend om hun wendbaarheid en kleine formaat. Als perfecte graslandbewoners waren de gazellen gebouwd om lange tijd op hoge snelheid te kunnen rennen, een nuttige eigenschap als je op grote open vlaktes moet vluchten.

Uiterlijk

Deze gazelle was iets groter dan gazellen die tegenwoordig leven. De snuit was wat langer en vrouwelijke gazellen hadden geen hoorns. Een gazelle werd ongeveer een 1-1,5 meter lang en woog 15-45 kilo. Door de ranke bouw waren ze zeer wendbaar en binnen enkele seconden konden ze op topsnelheid zijn.

Leefwijze

Deze gazelle at waarschijnlijk voornamelijk gras, maar kon bij gebrek aan vers gras ook bladeren en kruiden eten. De dieren leefden in losse kuddes die gemakkelijk opsplitsten of samenvoegden. Vooral de bokken hadden een eigen territorium dat ze verdedigden. Gazelles waren een belangrijke prooi voor veel roofdieren, maar dankzij hun kleine formaat konden ze snel manoeuvreren of zich in dicht struikgewas in veiligheid brengen.

Geografische verspreiding

De gazelle kwam alleen voor in Afrika en Eurazië. Hoewel er in de loop van de tijd een groot aantal gazellesoorten is ontstaan, zijn ze nooit buiten deze twee (grote) gebieden gekomen.

Voorkomen in de tijd

Datering van de vondst in Nederland plaatst de gazelle in het eind van het Plioceen of in het Vroeg-Pleistoceen. Door de ijstijden zijn gazelles in Europa uitgestorven, maar ze hebben het in Afrika en het Midden-Oosten overleefd.

Evolutie

Aan het eind van het Plioceen of in het Vroeg-Pleistoceen is Gazella deperdita vervangen door Gazelle borbonica. Deze laatste was zeer klein en had korte poten. Daarna is de gazelle nauwelijks meer veranderd. De poten zijn weer iets langer geworden in verhouding met het lichaam en de kop werd iets kleiner. Dit is het uiteindelijke bouwplan voor de gazelle geworden, want ook huidige dieren zien er vrijwel hetzelfde uit.

Vindplaatsen in Nederland

In Nederland wordt de gazelle vertegenwoordigd door één enkele vondst: een hoornpit die is aangetroffen bij een boring in Grubbenvorst, vlakbij Venlo.

 

- Erik Rotteveel, Naturalis

Meer informatie

»

Chorlton, W., J. Buys & R. de Weger 1988. IJstijden. - Timelife Boeken, Amsterdam. 176p.

»

Website WNF

»

Website WPZ

Auteurs

  • Erik Rotteveel

Meer zoogdier beschrijvingen