Gladgeschoren weiden, kilometers asfalt, industrieterreinen en kaarsrecht geploegde akkers: het Nederlandse landschap lijkt volledig door mensenhanden gemaakt. Toch is Nederland niet uitsluitend cultuurlandschap. Ons land is ook gevormd door natuurkrachten. Sporen van geweldige oerkrachten die eens aan het werk waren zijn nog op veel plekken te zien, al doen we erg ons best om ze aan te harken, af te vlakken en recht te trekken.
Zes geologische krachten zijn in ons land actief geweest: tektoniek, ijs, wind, rivieren, zee en leven. Alleen of in onderling samenspel hebben zij zes uiteenlopende landschappen geboetseerd. Het Zuid-Limburgse heuvellandschap is ons oudste landschap. Opheffing (tektoniek) en insnijding door rivieren hebben hier geleid tot grote hoogteverschillen. In grote delen van Noord-, Midden- en Zuid-Nederland vind je het zandlandschap. Hier zijn nog steeds veel geologische sporen te zien die het resultaat zijn van de werking van wind en ijs.
Tussen de hogergelegen zandlandschappen ligt het rivierengebied. Woeste stromen en rustig kabbelend water hebben dit landschap vormgegeven. Leven was ook een geologische factor van betekenis. In nat Nederland groeide veen zo onstuimig dat het een levend landschap vormde: het veenlandschap. Langs de kust was de zee de grootste landschapsbepaler. Als resultaat vind je langs de gehele kust het zeekleilandschap. Op de grens van land en water ligt nog een ander landschap: de duinen. Het is ons jongste en tevens meest actieve landschap: zee en wind zijn er nog dagelijks aan het werk.
- Hansjorg Ahrens, Naturalis
Een van de favoriete tijdbestedingen van Nederlanders is een dagje naar het strand - als het lekker weer is tenminste. Zonnebaden, schelpen zoeken, een duik in zee,... Lees meer»
'Ons eigen stukje buitenland', zo wordt het Zuid-Limburgse heuvellandschap vaak in vakantiefolders aangekondigd. Grote hoogteverschillen, stromende beken waarin forellen... Lees meer»
Nederland is het afvoerputje van Europa. Voortdurend voeren rivieren zand, grind en ander erosiemateriaal aan uit verre berggebieden en alles wordt bij ons gedumpt. Laag... Lees meer»
Als je het kaartje ziet, dan lijkt het veenlandschap te bestaan uit wat schamele resten. Toch bedekten veenmoerassen eens het merendeel van het Nederlandse laagland en... Lees meer»
Barre ijstijden hebben veel landschappelijks teweeg gebracht in Nederland. Dankzij de invloed van kou en ijs kun je nu een woestijnervaring opdoen op een van de... Lees meer»
Als je aan de kust van Groningen of Friesland het wad op gaat dan word je gelijk de zompige zeeklei ingezogen. Wat weinigen zullen beseffen is dat zeeklei behalve aan... Lees meer»