Geologie van Nederland
is een initiatief van

Aardwetenschapper Jaime van Trikt

Geologie is één groot avontuur…

Na de middelbare school was Jaime van Trikt  (23) nog niet direct overtuigd van aardwetenschappen als vervolgstudie. "Toen ik klaar was met de middelbare school had ik meer het idee dat ik wilde vliegen, een beetje avontuur. Dat ging uiteindelijk niet door, maar via via kwam ik erachter dat aardwetenschappen wel een interessante opleiding was. Ik keek graag naar National Geographic en Discovery Channel, dat interesseerde me gewoon. Zodoende heb ik mezelf ingeschreven aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en het is alleen maar heel erg gaaf!"

Avontuur

Beluister interview

Hoewel de vliegcarrière van Jaime nooit is doorgegaan, is hij het avontuur zeker niet misgelopen. "Je denkt bij avontuur natuurlijk meteen aan gletsjers bespringen, vulkanen oversteken en door de bossen hobbelen en dat klopt bij aardwetenschappen ook wel een beetje! Je ziet heel veel van de wereld. Of in elk geval van Europa. Dat is ook echt het leukste aan deze studie."

 

Als je aardwetenschappen gaat doen, doe je naast colleges en tentamens ook veel veldwerk. Jaime is inmiddels al naar Zuid-Spanje geweest en ook Jura-gebergte was een interessant gebied voor veldwerk. "En verder cross je zo'n beetje door heel Nederland, Brabant en Drenthe. Maar natuurlijk horen gewone theorievakken als wis- en natuurkunde er ook bij, het is zeker niet alleen maar ‘buiten spelen'."

Leren en karteren

"Wiskunde was voor mij in het begin echt wel even doorbijten. Ik ben er geen ster in, maar zelfs dat is te overkomen. Verder heb je natuur- en scheikunde, maar je ook algemene vakken als ‘systeem aarde'. Hierbij leer je hoe de aarde in elkaar zit en wat voor processen, endogeen en exogeen, er allemaal werken. Dan heb je vakken die gaan over het milieu en vervuiling en ook colleges over weer en klimaat. Je krijgt dus best veel theorie, maar het is allemaal wel echt heel leuk en het gaat over van alles en nog wat.

 

Maar toch wint al die theorie het zeker niet van het veldwerk, hoewel daar niet minder hard gewerkt wordt dan in de collegebanken. "Veldwerk begint eigenlijk met het karteren van een bepaald gebied. Bijvoorbeeld in Spanje gingen we dan bepaalde formaties aan de hand van luchtfotokaarten bestuderen, maar we gingen ook echt het veld in om te kijken wat voor gesteentes er te vinden waren. Daar maakten we aantekeningen van, die zetten we om in kaarten en aan het eind van de maand heb je dan een kaart klaar. Je moet dan denken aan zo'n geologische kaart die je ook in je atlas kunt vinden, maar dan heb je hem zelf gemaakt!"

 

Bij dat veldwerk moet je niet bang zijn dat je vieze handen krijgt. "Ja als je je brood in het bos op moet eten, zit daar wel eens wat zand tussen. Het is trouwens ook belangrijk dat je fit bent, veldwerk is best intensief. En natuurlijk heb je ook doorzettingsvermogen nodig, maar dat is eigenlijk bij elke studie zo."

Richtingen

De eerste anderhalf jaar zijn bij aardwetenschappen vrij algemeen, je hebt dan ook algemene vakken die je met alle studenten tegelijk volgt. "Na deze periode kun je kiezen uit drie richtingen: de georichting, over echt diepe aarde, olie, erts en gesteenten, de fysische richting over oppervlakten en klimaat en milieukunde, waarbij je vakken over ecologische onderwerpen krijgt. Ikzelf heb gekozen voor de tweede richting.

 

Aardwetenschappen kun je op verschillende plaatsen in Nederland studeren. De Vrije Universiteit in Amsterdam heeft een gevarieerd aanbod aan richtingen. Ook de Universiteit Utrecht (UU) kent een breed aanbod met veel keuzevrijheid voor de studenten. De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft eigenlijk alleen een fysische richting. Verder heb je in Delft nog geomatics, waar het niet zozeer om veldwerk gaat maar om het maken van computermodellen en grafische visualisaties met behulp van allerlei geologische gegevens. En in Wageningen heb je meer de landbouwvariant. Daar kijk je naar de processen die zich in de bodem afspelen en naar de interactie tussen bodem, water en atmosfeer." 

Toekomst

Wat je later gaat doen met aardwetenschappen, hangt echt af van welke richting je hebt gekozen. "Met de georichting kun je bij Shell terecht, meehelpen zoeken naar alternatieve brandstoffen. Met mijn richting (de fysische) kun je bijvoorbeeld bij de overheid gaan werken, hen adviseren over wat neerslag eigenlijk allemaal met ons grondwater doet. Of je kunt aan de slag als deskundige bij een architectenbureau.

Wat ik zelf wil gaan doen weet ik nog niet goed. Misschien iets met het weer - nee niet de nieuwe Erwin Kroll - maar door mijn stage bij Naturalis ben ik wetenschapscommunicatie ook wel leuk gaan vinden. Ik zou bijvoorbeeld bij National Geographic kunnen gaan werken, moeilijke onderwerpen zo vertalen dat iedereen het snapt!"

 

Het aantal aanmeldingen voor aardwetenschappen is de laatste jaren wat gedaald, hoewel het sinds 2006 weer in de lift zit bij studenten. Vanaf toen is er namelijk een nieuwe beginvariant gestart aan de VU: Aarde en economie. Zeker de moeite waar om eens naar te kijken!

 

- Marissa Driesprong, Naturalis

Auteurs

  • Marissa Driesprong