Geologie van Nederland
is een initiatief van

Beschrijvingen mineralen

Exotisch gekleurd en fonkelend in het licht: bij mineralen denk je meteen aan verre vakantielanden. Toch zijn ook in onze eigen land bijzondere mineralen te vinden, bijvoorbeeld in de steengroeven van Winterswijk en de Sint Pietersberg bij Maastricht, waar calciet in mooie kristallen voorkomt. Ook diep onder de grond zijn mineralen aanwezig, zoals in de Limburgse steenkoolmijnen. Maar de mijnen zijn al meer dan dertig jaar gesloten, dus we kunnen er niet meer bij.

Al is de diversiteit aan mineralen minder groot dan bijvoorbeeld in Zwitserland, in ons eigen Nederland zijn tot dusver meer dan zestig verschillende soorten mineralen aangetroffen. Daar zitten prachtig gekleurde bij, zoals het vrij zeldzame sfaleriet, dat alleen honderden meters onder de grond te vinden is. Er zijn ook mineralen die je ieder moment van de dag kunt oprapen, bijvoorbeeld het nogal saai gekleurde en halfdoorzichtige kwarts. Dit is het meest algemene mineraal van ons land en tevens het mineraal dat economisch van groot belang is, bijvoorbeeld voor de fabricage van glas. Je treft het aan op het strand, in bosgrond en in je eigen achtertuin: ons kwarts is namelijk niets meer of minder dan zand.

Calciet

Calciet als bouwsteen van de samenleving. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar bevat toch een kern van waarheid. Calciet wordt namelijk gebruikt als bouwsteen voor... Lees meer»

Galeniet

Galeniet, een mineraal dat zowel gebruikt kan worden om levens mee te redden als om levens mee te vernietigen. Het is namelijk de belangrijkste bron voor lood, dat... Lees meer»

Gips

Tijdens de wintersport een arm of been gebroken? Geen paniek, het komt weer helemaal goed met een gipsverband! Verhit en vermalen gipspoeder wordt namelijk hard als het... Lees meer»

Goud

De Rijn vervoert niet alleen zand, grind en klei vanuit het achterland naar de Noordzee, maar ook mineralen en metalen, waaronder goud. Dit goud is afkomstig van kleine... Lees meer»

Haliet

Ooit wel eens een mineraal gegeten? Ongetwijfeld, je eet dagelijks haliet. Haliet is namelijk keukenzout. Dit mineraal speelt al eeuwenlang een belangrijke rol in... Lees meer»

Kwarts

Voor de mens is kwarts misschien wel het belangrijkste mineraal dat er bestaat. Kwarts staat helemaal aan het begin van onze technologische ontwikkeling. Vuursteen,... Lees meer»

Pyriet

'Het is niet alles goud wat er blinkt' is een bekend spreekwoord dat is ontstaan doordat veel mensen het goudgeelglanzende pyriet aanzien voor goud. Pyriet is een... Lees meer»

Sfaleriet

Batterijen, verf, eczeemzalfjes, maar ook dakgoten worden allemaal gemaakt met behulp van sfaleriet. Dit mineraal is namelijk het belangrijkste zinkerts. Pas in de 18e... Lees meer»