ZOEKEN

DWARSDOORSNEDEN

In Google Maps

Maak een doorsnede»

FOSSIELVONDSTEN

Fossielen op de kaart van Nederland

Bekijk de kaart»
Geologie van Nederland
is een initiatief van

Reptielen

Hoewel ons land niet rijk is aan fossielen van reptielen, zijn er toch spectaculaire vondsten gedaan. De maashagedissen en zeeschildpadden uit de krijtlagen rond Maastricht zijn zelfs wereldberoemd. Van deze bewoners van de Krijtzee (rond 70 miljoen jaar geleden) zijn meerdere schedels, van schildpadden zelfs complete skeletten opgegraven. Het eerste fossiel ter wereld van Mosasaurus hoffmanni werd in 1776 door mergelarbeiders uit de Sint Pietersberg bij Maastricht gehakt.

In 1998 volgde een nog spectaculairdere vondst. Een amateurpaleontoloog stuitte op een complete schedel van Prognathodon saturator, eveneens in de Sint Pietersberg. Al snel werd duidelijk dat dit een nieuw soort maashagedis was.

 

In de buurt van Winterswijk zijn in kalksteenlagen ook skeletten van reptielen aangetroffen. Er zijn meerdere soorten gevonden die dateren uit een vroegere periode, het Trias. De steengroeve waar de vondsten zijn gedaan levert ook veel loopsporen. Het zijn de versteende voetafdrukken van reptielen die ongeveer 225 miljoen jaar geleden over zachte modder liepen.